oktober 2014

van 17 tot 30 oktober hier ons reisverslag


met op 26 oktober onze jurering op de Nagaoka koi show

 

DSC_3706.JPG 201418-16-.jpg 201418-14-.jpg 201418-11-.jpg 20131030_110836.jpg

dag 1.

Veilig en wel aangekomen in ons hotel.

snel even douchen, boodschappen doen voor ons op de kamer  en de auto opgehaald.

vanaf morgen kunnen wij beginnen met onze koi hunt.

dag 2.

Vandaag was de eerste dag in Niiagata de zogenaamde orientatie dag.

Gisteren bij aankomst hadden we al een grappig kabouter autootje gehuurd bij de car rental en vanochtend na het ontbijt zijn we op pad gegaan. We zijn vanochtend naar het yamakoshi gebergte gereden,maar het links rijden en de kruispunten herkennen was toch wel weer even wennen. De ene keer ligt er hier meters sneeuw en nu is het weer 25 graden en prachtig weer. Met die sneeuw is het heel lastig om de weg te vinden,maar nu ging het gaande weg de route weer prima en was de weg naar diverse kwekers snel gevonden. De eerste dag is de dag dat we proberen zoveel mogelijk kwekers te bezoeken om een goed beeld te krijgen wat er voor kwaliteit vis wordt aangeboden. Eigelijk waren we bij bijna alle kwekers blij verrast van de kwaliteit die er aangeboden wordt. Op dit moment wordt er volop geoogst en worden de voorraden bijna dagelijks aangevuld dus is het best lastig om te beslissen of we nu wel of niet die koi zullen kopen, want de dag erna kan er altijd een betere geleverd worden. Toch hebben we bij een aantal kwekers al een optie gezet op diverse vissen waaronder een 80 cm grote yamabuki een werkelijk fenomenale asagi van kataoka en een doitsu ochiba van yamajyu. Ook werden we geconfronteerd met het feit dat er hier ook het fenomeen baas boven baas geldt. We wilden een doitsu karashigoi bowlen met serieuze intentie tot aankoop totdat een rijke zakenman met consorte snel besloot de gehele bak op te kopen dus pech voor ons. We hebben vandaag een hele rits kwekers bezocht en hebben een goed beeld gekregen van de kwaliteit en die is goed en wordt naar verwachting nog beter aangezien de ikeage (lees visoogst) nu op volle gang is. We hebben de dag afgesloten bij de vriendelijke kweker Chogoro die een meester is in het kweken van top platinum ogon en daar hebben wij direct de eerste zoekopdracht verzilverd door 2 sansai platinum ogon aan te schaffen. Morgen gaan we weer verder met orienteren en gaan we waarschijnlijk de kweker oofuchi bezoeken en verder zien we wel wat op ons pad komt. Voor nu is het einde van de dag genaderd en gaan we in relax stand mrgen zullen we weer een nieuw verslag doen van onze reis hier in Japan.

Hartelijke koi groeten,

 Teus en Peter

201418-54-.jpg 201418-55-.jpg 201418-66-.jpg 201418-47-.jpg 201418-44-.jpg 201418-21-.jpg 201418-27-.jpg 201418-18-.jpg

Dag 3,

Vandaag zijn we rustig aan begonnen. We zitten hier 2 weken en hebben zodoende goed de tijd om op een relaxter tempo kwekers te bezoeken dan voorheen. Voorheen was het altijd rennen , vliegen en vroeg op, laat thuis. Best wel slopend om op die manier te werk te gaan en best zonde van het feit dat je soms dan niet eens meer bewust bent dat je in een uniek land met je passie bezig bent. Nu we wat langer in Japan verblijven hebben we ook tijd om meer kwekers te bezoeken en zo een betere afweging in kwaliteit te kunnen maken. Vandaag was de dag dat we een kweker hebben bezocht die we al een aantal jaar kennen maar de laatste keer niet bezocht hadden en dat was Marudoh. Marudoh is best een grote kweker die hoge kwaliteit go sanke kweekt, maar ook zeker bekend staat om zijn jumbo koi. In zijn vishuis vind je dan ook bassins vol met jumbo chagoi, kigoi, mukashi, (doitsu) karashigoi vanaf 70 cm tot 1 meter en groter zijn hier geen uitzondering en is voor elke koi liefhebber een bezoekje waar je van gaat watertanden. Na een poos wachten werden we vriendelijk geholpen door marudoh's dochter en we begonnen met bowlen van jumbo yamabuki's. Nu was na een selectie van 4 yamabuki's uit de bak niet zo moeilijk om de ichi ban(beste koi) eruit te pikken, want deze stak met haar lengte van 85 cm en een body als van een torpedo er met kop en schouders boven uit. Toen gingen we bij de bak met chagoi en karashi kijken en ook hier ging het net te water en ook hier werd na een selectie van 4 chagoi de beste eruit geselecteerd. Het is een 83 cm grote chagoi geworden met een giga body en pas 4 jaar! oud. We hadden daarna ook nog een aantal doitsu karashi gebowld en toen de meester zelf even kwam kijken was die in zijn nopjes en vertelde dat deze vissen voor een goede prijs verkocht mochten worden. Nou daar was niks aan gelogen en de beslissing om 2 van deze 80 cm grote yonsai dames naar veenendaal te laten verhuizen was direct besloten. Na het papierwerk hebben we marudoh's dochter een box met typische nederlandse lekkernijen overhandigd en deze werden goed ontvangen en we zijn daarna heerlijk curry wezen eten in Ojiya. Toen was het al best laat en kwamen we op het idee om nog even langs het koi museum te rijden aangezien de tuin er nu mooi bij staat door de schitterende herfst kleuren en ik  had de tuin nog nooit gezien dus zo gezegd zo gedaan zijn we daar heen gereden en hebben een aantal mooie plaatjes geschoten en zijn we daarna weer naar het hotel gereden. We kijken weer terug op een hele succesvolle mooie dag met top aankopen en zijn blij dat we bij Marudoh koi farm goede zaken hebben mogen doen. Voor vandaag was dit het verslag morgen weer een nieuw verlsag van onze trip hier in Niigata.

 Teus en Peter

DSC_5728.JPG DSC_5732.JPG DSC_5709.JPG DSC_5689.JPG DSC_5685.JPG 201418 (28).JPG

Dag 4.

Vandaag de dag relax begonnen en een half uur langer geslapen.  na het ontbijt zijn wij weer vertrokken naar diverse kwekers, vandaag om even wat afspraken te maken voor bij de nieuwe leveringen uit harvest(koi die deze week uit de mudpond komen). erst maar eens even naar oofuchi  deze waren erg druk en hadden geen tijd  dus hier een afspraak staan voor morgen middag  naar een snelle blik in het vishuis  te hebben geworpen willen wij zeker hier morgen even gaan bowlen  gaat dan om sansai koi 3 jarige vissen. de prijs kwaliteit is hier erg goed.

yagenji zou een mudpond leeg halen met oa doitsu karashigoi  maar bij aankomst waren de heren nog niet aanwezig en hebben wij onze weg vervolgt.  door naar maruhiro hier goed ontvangen vanwege onze laatste aankopen daar maar ook hier wordt morgen weer afgevongen in de bergen en besluiten wij ook morgen hier even terug te komen.  nog snel even naar kawakami  die scheen leuke goshiki en shiro te hebben zitten  zeker de moeite waard, daar aangekomen en gekeken even de prijs opvragen  pfffff  schrikken schrikken  vele malen hoger als gedacht.  we vervolgen onze weg naar toraso  peter zoekt nog een goede sanke  maar ja daar zijn de prijzen ook hoog  het blijft toch gosanke en vooral in het hogere segment..   vandaag geen aakopen gedaan alleen wat gekeken en afspraken gemaakt voor deze week  hoop dat we morgen kunnen slagen met meerdere aankopen.

DSC_5811.JPG DSC_5793.JPG DSC_5780.JPG DSC_5755.JPG

dag 5,

Vandaag begon de dag regenachtig wat in behoorlijk contrast staat met 2 dagen geleden. Dessalnietemin gaan we met goede moed op pad en gaan we diverse kwekers af die verteld hadden dat ze nieuwe vis uit de ikeage ( vis oogst) zouden bij plaatsen in hun bassins. We zijn bij Yagenji geweest, maar daar waren enkel sansai bijgeplaatst en daar zat niets bij wat we zochten. Toen door naar Conias en die had fraaie vissen, maar wel prijzig dus daar moeten we even over nadenken. Toen door naar Shinoda daar was het zodruk dat we maar omgedraaid zijn, want rustig kijken is er niet bij met een andere groep in een greenhouse. Dus zijn we naar Oofuchi gereden, want daar werden we gister gevraagd vandaag terug te komen omdat beide heren niet thuis waren. Nu waren ze gelukkig wel thuis en zijn we gaan selecteren. We hadden niet heel lang nodig om tot een selectie van 6 sansai te komen en het zijn 2 tancho sanke, een tancho kohaku, een kohaku, een doitsu hariwake en een maruten  konoko sanke geworden. Allemaal stuk voor stuk mooie sansai met goede body's. De konoko sanke is eens wat anders dan normaal en dat is ook waar we naar zochten dus blij met deze aankopen zijn we ook nog bij Oofuchi's andere vishuis wezen kijken. Hier zwemmen de hogere kwaliteit vissen en de grotere exemplaren. Oook hier was hetw eer druk en na een poosje turen in het bassin besloten we dat het verstandiger was om later terug te komen. Daarna zijn we naar Isa gereden en dat was wel een heel ander segment vis. Isa is 1 van de topkwekers van de varieteit showa en dat was te zien. Allemaal forse nisai met stuk voor stuk verbluffende patronen waarbij het moeilijk werd niet te gaan kwijlen :) We zijn van plan  om azukari koi ( koi die nog een jaar mag doorgroeien in de japanse moddervijvers)  aan te schaffen deze trip en het leek ons een goed idee om dat bij een topkweker te doen zoals isa. Isa san nam ruimschoots de tijd voor ons en na wat vragen wees hij een showa aan waarvan hij vond dat het een geschikte showa was voor de azukari. Het betrof een kindai showa met een werkelijk verbluffende huidkwaliteit en nog een hoop ontwikkeling voor de boeg. Nadat er een prijs genoemd was  voor de koi incl 1 jaar azukari hebben we wel even om bedenktijd gevraagd, want deze prijzen zijn van een stevige categorie en dat beslis je niet in een split second. Op de vraag wat de verwachte groei zou worden van 1 jaar azukari nodigde Isa ons uit om mee te rijden naar zijn sansai greenhouse en toen we daar aankwamen werden we zeer enthousiast. Wat hier aan kwaliteit rondzwemt is verbluffend en de ene is nog mooier dan de andere. Ook hier natuurlijk prijzen die hoog zijn , maar compleet in lijn staan met de kwaliteit. We hebben Isa bedankt voor zijn gastvrijheid en beloofd snel uitsluitsel te geven. Daarmee was de dag weer zo goed als voorbij aangezien het alweer begon te schemeren. We rijden hier zelf rond en beleven daar heel veel schik mee, maar donderdag gaan we een dagje met onze exporteur Mischa van Koibito mee naar de kweker  Nagoshi. Nagoshi is een kweker die door Koibito op de kaart is gezet en daar kunnen dan ook enkel de klanten van Koibito van profiteren. En aangezien Nagoshi een van onze favriete kwekers is gaan we donderaochtend vroeg met Mischa op pad om daar een leuke dag van te maken en de hoop om een mooi aantal nisai, sansai en evt grotere koi te kopen. Tevens als de kans zich voordoet om bij Nagoshi een azukati koi te kunnen kopen dan gaan we dat zeker overwegen. Morgen gaan we weer vrolijk verder met het bezoeken van kwekers en zien jullie uitteraard een nieuw verslag tegemoet.

 

DSC_5954.JPG DSC_5958.JPG DSC_5928.JPG DSC_5853.JPG DSC_5845.JPG DSC_5852.JPG DSC_5843.JPG

Teus en Peter

dag 6,

Vandaag begon de dag hier weer regenachtig. Het komt hier dan ook wel met behoorlijke hoeveelheden water  naar beneden zetten en dat is niet alleen vervelend voor ons om doorheen te lopen, maar een aantal kwekers  hebben de bakken met vis ook buiten liggen waardoor het bekijken van de vis een onbegonnen zaak is. Je zou verwachten dat alle kwekers hun verkoopbakken top voor elkaar hebben met helder water zodat de mogelijke koper een duidelijk beeld krijgt van de aangeboden vis, maar bij sommige laat dit nog wel eens te wensen over.Dessalniettemin zijn we bij een hoop kwekers geweest zoals katsumi fukushima, suda, aoki,shinoda en nog een aantal. Enkel bij aoki zijn we geslaagd met een tiental nisai waaronder doitsu kohaku en sanke, (doitsu) goshiki en kumonryu. Deze worden voor een scherpe prijs aangeboden in de winkel. Verder hebben we weer veel gezien, maar nog weinig gekocht omdat we morgen bij Nagoshi een klapper willen maken met aankoop van vis. Soms is het best lastig om niet tot aankopen over te gaan, maar aangezien we hier nu wat langer als normaal verblijven is het de keus geworden om de aankopen over de hele periode van verblijf uit te smeren vanwege het feit dat de ikeage's in volle gang zijn en dus elke dag nieuwe vissen worden aangevoerd. Voor morgen wordt het vroeg opstaan en staat ons een lange dag te wachten, maar daar kijken we erg naar uit dus over deze dag volgt morgen uitteraard weer een verslag. Teus heeft de aangekochte vissen inmiddels geprijsd en ook op de site gezet dus als u een vis heeft gezien waar u interesse in heeft check dan even de website daar staat alle informatie die u nodig heeft. Voor nu gaan we weer een hapje eten en vroeg de koffer in :)

Teus en Peter

  

DSC_6074.JPG DSC_6075.JPG DSC_6071.JPG DSC_6068.JPG DSC_6051.JPG DSC_5991.JPG

Dag 7,

Vandaag was het vroeg opstaan, want Mischa (onze exporteur) kwam ons ophalen voor de rit naar Toyama. Toyama is een gebied in japan op ongeveer 2 uur rijden vanaf Nagaoka dus op zich wel een eind rijden, maar 2 jaar terug hadden we hier leuk kunnen inkopen dus de reis was voor ons niet zo'n probleem. Na 2 uur rijden en even een koffie pauze kwamen we aan bij Nagoshi en werden we welkom geheten met japanse thee. Daar moet je wel van houden en laat ik het zo zeggen je moet er erg aan wennen, want het heeft niks weg van de thee die wij kennen in Nederland. Na de thee zijn we gaan selecteren uit de bakken en ook deze keer was het goede vis wat er rondzom. Na een grove selectie van een slordige 30 2sai hebben we we 2 boxen aangekocht met kohaku, sanke, showa, asagi erg mooie vissen met goede body's. Daarna zijn we 3sai gaan scheppen en ook daar komen er 4 stuks van naar Nederland waaronder yamabuki, shiro utsuri en asagi. Toen we klaar  waren vroeg Mischa ons te helpen met het selecteren van een slordige 10 boxen 2sai  en dat vonden wij natuurlijk heel vervelend :) Als je ons op zo'n reis ergens blij mee kan maken is het met een schepnet in een bassin de mooiste vissen er uit selecteren. Nadat we hier klaar mee waren werden we door de kweker mee uit eten genomen bij een restaurant om de hoek. Mischa legde uit dat in dit deel van Japan gastvrijheid erg belangrijk is en dat ze zo hun dankbaarheid willen uitten. Nadat we klaar waren met eten hebbben we Nagoshi san hartelijk bedankt voor zijn gastvrijheid en zijn we weer terug naar het hotel gereden. Tussendoor nog even gauw op de foto bij een spotters point bij de kust van Japan en daarna weer 2 uur terug naar Nagaoka. Het was inmiddels ook al weer 16:15 toen we in Nagaoka aankwamen en dus te laat om nog even kwekers te bezoeken in de buurt. Hier gaat namelijk het 'lichtje' eind van de middag heel snel uit. Dus toen gauw de foto's weer bijwerken voor op de site en nu is de dag weer voorbij en gaan we lekker eten. Morgen weer een dag in Niiagata op zoek naar doitsugoi en eventueel andere interesante vissen.

Kobanwa,

Teus en Peter

  

DSC_6230.JPG DSC_6241.JPG DSC_6205.JPG DSC_6134.JPG DSC_6101.JPG DSC_6131.JPG DSC_6081.JPG

dag 8 en dag 9:

Gisteren en vandaag waren van zulke dagen dat je veel rondrijd veel kijkt, maar eigenlijk niks koopt zodoende dat we de 2 dagen maar even samenvoegen tot 1 verslag om een saai verslag te voorkomen. We zijn deze 2 dagen een aantal kwekers afgeweest waaronder Marudoh, isa kazuhiro, yagenji, marusaka, marusei en nog een tal. Bij de oude hirasawa san hadden we 3 sanke gebowld van ongeveer 70 cm om daar 1 uit te selecteren om mee te komen naar Nederland. We kregen schappelijke prijzen aangeboden en zeker als we ze alle 3 zouden kopen, maar het probleem met sanke is dat het zo persoonlijk is of de vis je aanstaat of niet en de in mijn ogen niet genoeg zijnde kwaliteit deed ons er toe besluiten de vissen weer terug te plaatsen en er nog even over te denken. We waren op jacht naar mooie doitsugoi en dat konden we niet echt vinden bij Marusaka, maar wel bij Yagenji. Daar bowlden we 2 schitterende doitsu sanke en een tancho showa, maar er gaan 5 vissen in een box en die laatste 2 konden we niet naar smaak vinden dus vroegen we of er nog een ikeagge op komst was zodat we uit de nieuwe lichting konden selecteren. Dat kon en zo zijn de 3 aangekocht en komen we later terug voor de laatste 2. Als je het goed bekijkt zijn 3 vissen voor 2 dagen een tamelijk magere vangst, maar we hebben nog wat kwekers op de planning staan om vis te kopen. Morgen is dan weer een schitterende dag in aankomst, want dan mogen we jureren op de nagaoka koi show waar we allebei veel zin in hebben. Morgen 9 uur moeten we ter plaatse zijn en dan krijgen we verdere uitleg over de gang van zaken. Dus morgen tik ik een verslag van onze ervaringen en die delen we weer graag met jullie. Voor nu is de dag weer voorbij en gaan we een hapje eten.

Teus en Peter

dag 10,

Vandaag was de dag van de koishow. We moesten ons melden om 9 uur op de show en daar werden we hartelijk ontvangen door de leiding. We werden naar een tent gebracht waar iedereen ingeedeld werd in groepen. Er waren in totaal 5 groepen die onder leiding stonden van een vooraanstaande kweker in het gebied. De rest van de groep bestond uit kwekers en mensen vanuit andere landen (engeland, amerika,nederland, belgie) Daarna werd uitgelegd hoe alles in het werk zou gaan en kregen we klasses toegewezen. Ik (peter) kreeg met mijn groep de 45 bu (cm) groep en daarna de jumbo sizes. Teus kreeg de 35 bu sizes en daarna ook de jumbo sizes met zijn groep.Voordat we begonnen kregen alle buitenlandse juryleden een certificaat als bewijs van deelname. Het jureren kon beginnen, maar eerst moest iedereen  snel een rondje lopen om te beslissen welke vis de grand champion zou worden. Daar kregen we max 10 min de tijd voor en dan moet je best snel rondlopen en kijken. Als snel bleek dat een kohaku en een sanke de potentiele winnaar zouden kunnen worden en na stemming kwam het ook uit op een gelijkstand. Dus iedereen moest nogmaals kijken en stemmen en de kohaku werd daardoor de grand champion met een kleine voorsprong. Daarna verspreidde de groepen zich over het terrein en werden de vissen beoordeeld. Voor degene die wel is op een show zijn geweest is europa en nog niet in Japan dan moet ik er wel bij vertellen dat deze shows hier van een categorie zijn qua kwaliteit vis dat niet te evenaren is. Er zwommen werkelijk alleen maar schitterende vissen rond van super kwaliteit en van pratiks elke size ( 30 cm tot jumbo koi). Het was dan ook geen straf om hier met je neus boven op te zitten en de beste koi uit de categorie er uit te pikken, maar dat klinkt makkelijker dan het is. Wat ik al zei de kwaliteit ligt hier zo hoog dat een hoop vissen zich makkelijk met elkaar kunnen matchen, maardan moet er gezocht worden naar hele kleine tekortkomingen waardoor er 1 winnaar uitkomt. Het is overigens niet zo dat je lekker lang mag kijken. Het is de bedoeling dat je kijkt en direct een mening vormt. Dan word er gestemd en word de vis met de meeste stemmen winnnaar. Leuk was te merken dat iedereen over het algemeen op de zelfde golflengte zat qua keuze en dat werkte ook lekker snel. Het jurerenz elf heeft denk ik wel de ochtend in beslag genomen en toen we klaar waren kregen we een lekkere lunch aangeboden en zijn we op ons gemak nog even over het terrein heen geslenterd om fotos te maken. Nadat we dit gedaan hadden werden we hartelijk bedankt voor de moeite en zijn we weer op pad gegaan. We zijn regel recht naar de fabriek gereden en daar zijn we yonsai vissen gaan bowlen. Uiteindelijk kwam hier een schitterende sanke, kindai showa, en een gewone showa naar boven en na een korte onderhandeling hebben we deze gekocht. Direct door naar katsumi, want we wilden deze vriendelijke kweker bedanken omdat hij ons ingezet had op de show. we keken even rond en we kregen na een praatje vissen aangeboden die eigelijk niet verkocht zouden worden, maar wij konden deze vissen overkopen van katsumi mits er een aantal op de Nogyosai koishow konden worden ingezet. We gingen akkoord en 5 van de 10 vissen worden ingezet op de show en worden alle met certificaat en wellicht een beker naar Veenendaal gestuurd. Voor zover het verslag van de dag van de koishow. Vanavond volgt er weer een verslag.

 

Teus en Peter

 

Dag 11,

Vandaag een rustige dag   nog wat koi selecteren bij een kweker  waar we een kleine 2u voor moeten rijden.

daarna zijn we nog even wat ontspannen rond aan het rijden geweest want perslot  alles is mooi en leuk om te  kopen maar het houd een keer op.   tevens kregen wij vandaag nog een telefoontje van de kweker katsumi   de show vissen moesten worden geselecteerd en gefotograveerd worden voor de nagaoka koi show. of wij even gelijk konden komen.  maar helaas wij waren tever weg om direct aan te rijden dus heb ik de opdracht gegeven aan de kweker om zelf de koi te selecteren.  nou maar hopen dat wij een leuke prijs op de show kunnen behalen.

morgen nog even wat koi bijselecteren om wat boxen te vullen die we al eerder aankochten  en het afhalen van de foto`s en certificaten van de show vissien.   (spannend)

naar aankomst in het hotel snel even douchen en weer naar een lekker restaurant om onze magen te vullen.

voor vandaag een kort verslag  met nog 1 dag te gaan.    morgen de foto`s.

sayonara,

teus en peter

 

 Dag 12,

Wij zijn weer aan het einde gekomen van onze koihunt.

vandaag eerst naar yagenji  hier moest ik nog een box aanvullen met koi dit is een zeer mooie benigoi geworden en een zeer mooie ginrin showa  beide met zeer goede body.

na dit te hebben afgewikkeld afscheid genomen en een toezegging gehad dat er in het voorjaar wat speciale koi apart wordt gehouden voor mijn komst.

door naar katsumi  hier moest ik de nodige papieren en certificaten nog regelen en snel even kijken welke koi er nou waren uitgeselecteerd voor de niigata koi show.   dit zijn er een 4 tal geworden waar ik met hoge verwachting natuurlijk naar uitkijk.

ook hier de afspraak gemaakt voor het voorjaar om weer hq koi te selecteren en mogelijk in te zetten op een show.

de laatste dagen zijn wij moe maar voldaan van al onze aankopen en beginnen aan onze reis terug te denken.

morgen vroeg zullen wij om 6.30u vertrekken naar narita om weer onze reis terug aan te vangen.

een ieder bedankt voor het lezen en hoop u snel onze aankopen te kunnen presenteren.  verwachting zal zijn na half november.  later hier meer over.

sayonara

teus, peter

 

vandaag  2 november,  het bericht gekregen van onze vissen op de nogyosai koi show

een 2e prijs in de kawari klasse    toch een mooi behaalde prijs wij zijn er trots op.